بالانوشت:
این نوشته، متن پیاده شده ی سخنانی است که طی جلسات مختلف ارایه و پس از مدتی جمع آوری و به این شکل آماده شده است.
سید حسن کاظمزاده
موخره، آیا می توان غربی شد؟!!!
دکتر سید حسن نصر، آنگونه که در پشت جلد کتاب "نیاز به علم مقدس" معرفی شده، به سال هزار و سیصد و دوازده در تهران زاده شد و تاکنون در زمینههای ادبیات، دین، ریاضیات، فیزیک، تاریخ علم و فلسفه تحصیل و تحقیق کرده است.
ایشان در سال هزار و نهصد و پنجاه و هشت میلادی موفق شد از دانشگاه هاروارد در رشتهی تاریخ علم با گرایش علوم اسلامی درجهی دکتری اخذ نماید و در همانجا نیز به تدریس پرداخت.
او در سال هزار و سیصد و پنجاه و دو در دانشگاه تهران و در سال هزار و نهصد و هفتاد و نه در دانشگاه تمپل به درجهی استاد صاحب کرسی رسید.
دکتر نصر، بنیانگذار انجمن حکمت در تهران و اولین رییس آن بوده و همچنین عضو آکادمی فلسفهی یونان است.
این استاد برجستهی ایرانی، سالها در سراسر جهان اسلام، آمریکا، اروپای غربی، استرالیا، ژاپن، هند، سخنرانیهایی ایراد کرده است و همچنین ارایهی بیش از چهارصد عنوان مقاله در مجلات تخصصی و علمی معتبر دنیا، انتشار بیش از پنجاه عنوان کتاب و همکاری در تدوین پنج دایرهالمعارف بزرگ را در کارنامهی خود دارد.
دکتر نصر، در سال هزار و سیصد و هفتاد و سه هجری شمسی به سفارش یکی از دوستان عرب و مسلمانش بنام سهل قبّانی کتابی را بنام"جوان مسلمان و دنیای مدرنیته" در واشنگتن تالیف نموده و به چاپ رساند.
خود وی در سرآغاز کتاب به میل و علاقهی قبّانی جهت تألیف این کتاب اشاراتی دارد و عنوان نموده که کتاب به سفارش آقای سهل قبّانی و با هدف کمک به جوانان مسلمانی که جهت فراگیری دانشهای جدید رهسپار غرب میشوند تدوین شده است.
گویا قبّانی از دکتر نصر خواسته بود تا راهنمایی برای چنین افرادی به زبان انگلیسی تهیه نماید، تا آنان را در دنیای بسیار پرتلاطم و پیچیدهی متجدد رهنمون باشد.
در واقع نصر در کتاب خود، تلاش نموده است از استحاله و دگرگونی هویتی جوانان مسلمانی که در غرب و یا حتا در کشورهای خودشان در معرض تندباد مدرنیته قرار دارند جلوگیری نماید.
اینکه آقای نصر در معرفی اسلام و مبانی آن در این کتاب، تا چه حدی موفق بوده و آن اسلام که ایشان به تصویرش کشیدهاند، تا چه حدی با اسلام واقعی و حقیقی(و نه موجود) مطابقت دارد اصلا مورد نظر ما نیست و ابدا به این نکته نیز کاری نداریم که آیا میتوان با انتشار یک کتاب، جوانان را در برابر وبای مدرنیته واکسینه کرد.
من هرگز قصد نقد دکتر نصر و به ویژه کتاب فوقالذکر ایشان را ندارم چرا که نه بضاعت این کار را دارم و نه نقد کتاب و اندیشههای ایشان به کار این سلسله مقالات میآید.
هدف من از این اشاره کوتاه به این کتاب، آن بوده که خدمت حضار محترم عرض کنم، اینجانب پس از مطالعه کتاب جوان مسلمان و دنیای مدرنیته مورد جدیدی به ذهنم خطور نمود که تا حدودی به بحثی که از مدتها آن را در پیش گرفتهام ارتباط داشته است.
گفتم که دکتر نصر در این کتاب، درصدد مقابله با فرایند غربی شدن جوانان مسلمان میباشد. اما این نکته ذهن مرا به سوی سوالی کلی و بنیادین دیگری سوق میدهد که آیا میتوان غربی شد؟ عجله نکنید بزودی سعی خواهم نمود تا در مقاله ای دیگر و از منظری هرمنوتیکی به این سوال پاسخ دهیم.
منابع و ماخذ:
در پی معنا/ تامس نیگل/سعد ناجی و مهدی معین زاده/ انتشارات هرمس/ 1384
هرمنوتیک و ت/ دکتر مهدی رهبری/انتشارات کویر 1385
لذت متن/ رولان بارت/ پیام یزدانجو/ انتشارات مرکز/ 1382
هرمنوتیک غربی، تاویل شرقی/ تقی رحمانی / نشر رسایی
تردید / بابک / نشر مرکز
علم هرمنوتیک/ریچارد.ا.پالمر/ محمد سعید حنایی کاشانی / نشر مرکز
هرمنوتیک، کتاب و سنت / محمد مجتهد شبستری / طرح نو
جوان مسلمان و دنیای متجدد / سید حسین نصر / مرتضی اسعدی / طرح نو
درباره این سایت